ЕКСКУРЗИИ
 
 
ПОЧИВКИ
 

Будапеща - Прага - Бърно - Братислава

Екскурзия до Будапеща и Прага
Маршрут: Будапеща – Прага
5 дни / 4 нощувки
Транспорт: Автобус
 
Принтирай
 
ПРОГРАМА
 
 
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 
Автобусна екскурзия до Будапеща и Прага
5 дни/ 4 нощувки - без нощен преход

Едни наричат чешката столица „Златна Прага”, други – „Градът на 100-те златни кули”, макар че са… 550! Но малцина знаят, че повече от 40 години на пражкия герб е изписано определението „Майката на градовете”.

За Прага няма слаб и силен сезон. Целогодишно тук се стича поток от туристи, привлечени от очарованието на града, от жизнения му дух, който винаги е бил запазена марка, от славното минало, запечатано през вековете в многобройните исторически паметници от различни епохи. От романтиката на Старе место, Мала страна, крайбрежието на Вълтава и други подобни кътчета в града, които радват влюбените. И естествено – бирариите, където е истинско удоволствие да отпиваш в приятна компания от пенливата течност, на която чехите са големи, ама наистина големи майстори.

ПРОГРАМА
1 ден:
04.30 часа отпътуване от София. Преминаване през Сърбия. Пристигане в Будапеща. Панорамна автобусна обиколка на Будапеща с местен екскурзовод - Панорамна обиколка на града, разположен на двата бряга на река Дунав – Буда и Пеща. Преминаване по верижния мост Сечени, спирка на Рибарските бастиони и при сградата на Парламента, считан за най-красивия в Европа. Това е една от най-старите сгради в града, която продължава да изпълнява своите законодателни функции и до днес. Разходка по улица Ваци – най-красивата улица на Будапеща.
  • Възможност за разходка с корабче по Дунава (времетраене - 1 час).
2 ден:
Закуска. Отпътуване за Чехия - страна вярна на традициите си, с оживената и достолепна Прага и с провинциалните старинни градове, с Бохемския кристал и музиката на Дворжак, с анекдотите на Швейк и сянката на Валцлав Хавел, привлича любители на културни забележителности и архитектурни шедьоври, на най- вкусната бира в света и пражката шунка. Пристигане в чешката столица. Настаняване в хотел Славия. Възможност за посещение на средновековен ресторант "У Павауйка". Нощувка.
3 ден:
Закуска. 08:30 ч. среща пред хотела. Трансфер до Храдчани, от където започва пешеходният тур с местен екскурзовод на български език /времетраене 3-4 часа/ - пълно описание ще откриете по-долу. Разходка с корабче (с вкл. бюфет за обяд) срещу доплащане. Нощувка в хотел Славия.
4 ден:
Закуска. Отпътуване за Будапеща.
Срещу доплащане - Посещение на Сентендре. Сентендре е малко градче, основано от сръбски градинари. Тук ще се потопите в неповторимия колорит на старинните дунавски градчета, можете да посетите множество сладкарници, ресторанти, бутици и сувенирни магазини. Посещение на "Музей на марципана". Към него ще имате възможност да посетите работилница и магазин, който предлага множество марципанени изкушения. В сладкарницата, която се намира в непосредствена близост, можете да опитате унгарския десерт Шамлой галушки и други произведения на унгарските майстори сладкари. Свободно време на пешеходната търговска улица с безброй много възможности за пазаруване на сувенири и подаръци. Посещение на "Музей на Коледата" - по желание, вход свободен. Отпътуване за Будапеща. Нощувка в хотел Будапеща или подобен.
5 ден:
Закуска. Отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.

Пешеходен тур в Прага:
Трансфер с автобус, който ще ни остави на Храдчани, ще раздадем слушалките и ще тръгнем пешеходно - преминаване през всичките дворове на днешния президентски комплекс, показва се Кралския дворец, Кулата на Св. Вит и Златната му порта, влиза се само в притвора на храма и там се показва всичко, което се вижда отдалеч - параклиса "Св. Вацлав", прозореца на Муха и пр.
Отвън се показват църкавата "Св. Георги", входа към Златната уличка и се напуска комплекса. Слизане в Мала Страна, минаване през вече отворената Валдщайнска градина, после край най-големия бароков храм "Св. Никола", край т. н. Стена на Джон Ленън с графитите, качване на Карлов мост, през него се влиза в Стария град, край Новото кметстно и от там на старото, където е кулата с прочутия астрономически часовник, показва се Сароместкия площад с Тинския храм и паметника на Ян Хус, оттам по уличките, показвайки пазара с магазинчета за евтини сувенири, излизаме на Вацлавския площад. Свободно време.
При желание следва разходка с корабче /срещу доплащане/, определя се среща на Староместкия площад и се отива на корабчето.

Накрая отново напомняме за бирата. В Чехия се пие бира от векове.
„У Флеку” или в друга колоритна бирария , с наденички, патешко бутче или кнедли за мезе.
Не пропускайте да се насладите на тази традиция по време на пътуването си в Прага.
Иначе все едно не сте били в „майката на градовете”!