ЕКСКУРЗИИ
 
 
ПОЧИВКИ
 

Градски лагери

ДНЕВНИ ЛАГЕРИ

Транспорт: Автобус
 
Принтирай
 
ПРОГРАМА
 
 
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 

ДНЕВНИ ЛАГЕРИ /4 дни, без нощувки/

Забавления и свободни игри на открито, време, в което децата се учат на нови умения и срещат нови приятели!

Основна цел:
• Децата да се научат да уважават и ценят природата, да разбират колко е важно нейното опазване!
• Да трупат опит и нови умения, които ги правят по- самоуверени и самостоятелни!
• Да усетят важността на задружната и екипната работа!
• Да се чувстват свободни и щастливи!

Какво представлява „ДНЕВЕН ЛАГЕР“:
В рамките на 4 дни, от понеделник до четвъртък ще:
• Планинарстваме;
• преодоляваме въжени предизвикателства;
• учим се как да оцеляваме и живеем на открито;
• играем или релаксираме на някое красиво място;
• посещаваме нови и интересни места;
• запознаване с български традиции и обичаи.

Всичко е организирано и поднесено по начин, който е интересен и достъпен за децата – под формата на игра, приключение, мисия, която трябва да бъде изпълнена. Съобразено е със стандартите за безопастност, възрастта на децата, динамиката на групата и външните условия.
Основна роля имат инструкторите, треньорите и аниматорите, които осигуряват предизвикателни, безопасни и интересни дейности за всяка малка група.
Храната е на открито и е приготвена вкъщи. За групи от детски градини – храната се подсигурява от детското заведение.

НАШАТА ПРОГРАМА:

1-ви ден: Един ден във ФЕРМАТА Егрека
Кратка програма: Отпътуване в 09:00 ч. Към с. Дрен, което се намира само на 45-50 км от София.
Над село Дрен, в подножието на Верила планина,е сгушено китно етно "селце", наречено "ЕГРЕКА". В него се случват чудни неща, които ни пренасят в отминалото време на нашите баби и дядовци. Името егрек не е случайно. Тук през лятото са правени кошари и е отглеждан добитък.
В "Егрека", съвременните българчета ще могат да преживеят един незабравим ден, далеч от новите технологии.
Автобусът ще напусне шумната магистрала, за да поеме по пътя към планината, където децата ще потънат в игри и забавления. Очакват ги домакините с дъхав чай, грънчарското колело, грънчарят Метко, конят Алмар, археологът Георги и работилницата на "Майстор Джепето“.
Децата ще могат да наблюдават ритуала "Жътва", ще се докоснат до житните снопове и ще видят истински сърп. Всичко това ще бъде озвучено с автентична жътварска песен.
Неусетно ще се завърти грънчарското колело, ще видим глинените съдове - част от нашето минало. Ще се опитаме на място да изработим малка миниатюрка за спомен, като всяко дете ще има възможност да работи с късче глина.
Под вещото ръководство на археолога ще търсим парчета от глинен съд и ще подредим този своеобразен пъзел, за да се докоснем до миналото.
Ще продължим гостуването си в работилницата на "Майстор Джепето", където ще видим уникални дървени фигурки излезли из под ръцете на даровития дърворезбар.
Следва разходка из фермата и разказ за животните – децата ще нахранят зайците, пъдпъдъците, „веселите“ кокошки и накрая ще изведат расовия жребец АЛМАР на поляната. Децата ще могат да наблюдават как домакинята ще среши и нахрани Алмар и другите коне с ябълки и моркови.
Важно: Програмата може да се провежда и при лошо време. Налични са закрити и отоплени зали за до 100 човека.

2-ри ден: Щраусово забавление
Кратка програма: Отпътуване в 09:00 ч. към Долна Баня, която се намира на 80 км от София. Ще посетим фермата за щрауси „Щраусово забавление”, за да видим сутрешните навици на животните, дневните им игри и радостта им от слънчевите лъчи. Във фермата се отглеждат черни африкански щрауси, наречени така заради оперението на мъжките индивиди. Ако имаме късмет, ще бъдем "възнаградени" с атрактивния танц на любовта, изпълняван от мъжките щрауси, за да впечатлят женските.
След срещата с животните ще се срещнем и с природата. Разходката ни продължава към Костенския водопад. В скалите до водопада някога е имало баня с топла минерална вода, която дълго време се е използвала от местното население, но впоследствие бива разрушена при земетресение.
Заредени, ще се върнем към град София, в очакване на следваща екскурзия.

3-ти ден: СЪРВАЙВЪР ВИТОША
Кратка програма: Отпътуване в 09:00 ч. Екскурзията преминава през следните етапи и се провежда в базата на Александър Логистик:
1. Пътека за оцеляване - очертано трасе в гората,оборудвано с изкуствени и естествени препятствия – състезание за време и прецизност.
2. Горско ориентиране - ориентиране в гориста местност с карта,на която са обозначени точки за намиране и отбелязване в картона на състезателя-състезание.
3. Бивакуване – лек поход и при стигане на поляната се разпъват палатки и се обяснява какво представлява бивакуването.
4. Състезание по стрелба с лък – Купа „Робин Худ”.
5. Ски-бягане – състезание по ски бягане на трева.
6. Щафетни игри.
За да завършим подобаващо екскурзията, ще посетим и Драгалевския манастир. Създаден от цар Иван Александър около 1341 г., той оцелява след завладяването от османците и остава действащ и сега.

4-ти ден: : Цари Мали град, с. Белчин
Между планините Плана и Рила, се намира китното селце Белчин - на 50 км. от София. От него ще се изкачим до връх Св. Спас, където ще се впуснем в разкази за римската епоха и за нас една легенда ще оживее. А извън крепостта сред боровата гора е скрита късноантична въжена градина.
Еко пътека: Таз прохладна борова гора, ще покорим като на игра. В беседки и на пейки ще отмаряме, дърветата и птичките ще изучаваме. Неусетно, в разговори и със закачки до върха ще се качим. А там, в тайните на древната история ще се потопим.
Крепостта Цари Мали град: На пътуването в миналото старт е обявен. Ще обиколим крепостта, за да открием тайните скривалища, кладенеца, римските доспехи и тракийските накити. През кулите ще се проврем и историята на тези високи стени ще разберем - кой кога е управлявал, как живял е и е оцелявал.
Да се заредим: Местните жители разказват за силното енергийно поле на крепостта. С две ръце ще докоснем църквата "Възнесение Христово" и с магическата енергия на вселената ще се заредим.
Въжен парк: Май е време за игра из таз приказна гора? Въжен мост до люлки и пързалки ще ни отведе, радост най-голяма са за всяко дете.
Етнографски комплекс: Етнографският музей на с. Белчин е мястото, което е събрало примери от бита и народното творчество на местното население от епохата на Възраждането (ХVІІ в.) до началото на ХХ в.
Църква „Св. Апостоли Петър и Павел": Всяка от иконите в храма е наречена с името на дарителите си, което улеснява проследяването на старите родове в с. Белчин.
Комплексът не работи в понеделник и вторник. Изкачването до крепостта да става по еко пътеката, а слизането може да бъде с фуниколяра. Фуниколяра (релсов лифт) се ползва само в дните от сряда до неделя.ВАЖНО: За програми изпълнявани след 01.06.2021 можем да предложим част от дните да се провеждат на базата на Национална Спортна Академия:

ЗАБАВЛЯВАМЕ СЕ ДОКАТО СПОРТУВАМЕ!
Детска спортна академия е място, където всяко момче и момиче ще усети магията на спортуването и радостта от пълноценното общуване в свободното време! В нея децата се запознават с основите на футбола, тениса, голфа, катеренето, художествената гимнастика, денс аеробиката и скуоша. Всички занимания се провеждат на едно от най- приятните места в столицата - базата на НСА „Васил Левски”. Заниманията се водят от професионални треньори и аниматори, а използваната методика е съобразена с възрастовата група на децата.
Кратка програма: 09:00 ч. отпътуване от учебното заведение. До 09:45 ч. Прием на децата.
10:00-11:00 ч. Тренировки по основен спорт - избира се от: футбол,. тенис, голф, катерене, гимнастика, фехтовка, лека атлетика, бокс, баскетбол.
11:15 - 11:45 ч. Забавления с аниматори, каране на велосипеди, ролери, време за игри във веселия кът - джаги, въздушен хокей, батут.
12:00-13:00 ч. Свободно време за обяд.
13:00-14:00 ч. Почивка - занимателни игри с аниматор.
14:00- 16:00 ч. Втори спорт и въжена градина.
16:30- Отпътуване за ученото заведение.