ЕКСКУРЗИИ
 
 
ПОЧИВКИ
 

Пътувания за колективи

БУДАПЕЩА - ПРАГА- КУТНА ХОРА- КАРЛОВИ ВАРИ- СЕНТЕНДРЕ
Маршрут: София- Бурапеща- Прага- Будапеща - София
7 дни / 6 нощувки
Транспорт: Автобус
 
Принтирай
 
ПРОГРАМА
 
 
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 
Автобусна екскурзия - Будапеща и Прага
(без нощни преходи)

Едни наричат чешката столица „Златна Прага”, други – „Градът на 100-те златни кули”, макар че са… 550! Но малцина знаят, че повече от 40 години на пражкия герб е изписано определението „Майката на градовете”.
За Прага няма слаб и силен сезон. Целогодишно тук се стича поток от туристи, привлечени от очарованието на града, от жизнения му дух, който винаги е бил запазена марка, от славното минало, запечатано през вековете в многобройните исторически паметници от различни епохи. От романтиката на Старе место, Мала страна, крайбрежието на Вълтава и други подобни кътчета в града, които радват влюбените. И естествено – бирариите, където е истинско удоволствие да отпиваш в приятна компания от пенливата течност, на която чехите са големи, ама наистина големи майстори.

ПРИМЕРНА ПРОГРАМА:

1 ден: София – Будапеща ≈ 780 км.
04.30 часа отпътуване от София. Преминаване през Сърбия. Пристигане в Будапеща. Панорамна автобусна обиколка на Будапеща с местен екскурзовод (вкл. в цената)- Панорамна обиколка на града, разположен на двата бряга на река Дунав – Буда и Пеща. Преминаване по верижния мост Сечени, спирка на Рибарските бастиони и при сградата на Парламента, считан за най-красивия в Европа. Това е една от най-старите сгради в града, която продължава да изпълнява своите законодателни функции и до днес. Разходка по улица Ваци – най-красивата улица на Будапеща.
Срещу доплащане - Разходка с корабче по Дунава. (Цена: 15 евро/ човек)
Нощувка в Хотел Канада или подобен.

2 ден: Будапеща - Прага ≈ 530 км.
Закуска. Отпътуване за Чехия - страна вярна на традициите си, с оживената и достолепна Прага и с провинциалните старинни градове, с Бохемския кристал и музиката на Дворжак, с анекдотите на Швейк и сянката на Валцлав Хавел, привлича любители на културни забележителности и архитектурни шедьоври, на най- вкусната бира в света и пражката шунка. Пристигане в чешката столица. От площад Храдчани започва пешеходният тур с местен екскурзовод на български език. Ще раздадем слушалките и се тръгва пешеходно (времетраене на пешеходният тур – около 3 часа).
Настаняване в хотел Славия. Нощувка.

3 ден: Закуска.
Срещу доплащане - Екскурзия до град Кутна Хора с местен екскурзовод на български език (времетраене – около 6 часа).
Кутна Хора е един от красивите градове в Чехия. Историческият център на града с църквата Света Варвара и храм Успение Богородично в Седлец са включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Градът е основан през XIII век, когато са открити сребърните мини. Крал Вацлав II издава закон за минното дело, с който се установява кралското право върху добива на сребро и сечене на монети, въвежда единна монета и провъзгласява Кутна Хора за център за сечене на монети. Тук, в Монетния двор, под надзора на италиански специалисти, се е сечал известния пражки грош, една от валутите на Централна Европа. До началото на Хуситските войни - XV в., мините осигурявали една трета от всичкото сребро добивано в Европа, а Чехия била най-големият емисионен център в Централна Европа.
Обиколата ни започва с посещение на Църквата на Възнесението на Дева Мария и Св. Йоан Кръстител. Продължаваме с посещение на готическата църква Света Варвара (ЮНЕСКО). И за край сме предвидили една от най-прочутите забележителности на Кутна Хора - църквата Костница Седлец - най-злокобната църква в света „украсена“ от 40 000 човешки скелета. Идеята е на Франтишек Ринт, който от костите и черепите на починалите хора издигнал колони и стълбове, орнаменти по стените и сводовете, свещници, герб на Шварценберг, голям полилей състоящ се от всички кости на човешкото тяло.
(Цена: 55 лева/ човек; Цената включва: транспорт, лицензиран екскурзовод на български език, входни такси за трите уникални църкви).
След обяд връщане в Прага. Свободно време.
Нощувка в хотел Славия.

4 ден: Закуска.
Срещу доплащане - Целодневна екскурзия до Карлови Вари- един от най-известните СПА курорти в Европа
След закуска в 8.30 отпътуване от хотела. Пешеходна разходка с лицензиран екскурзовод на български език и разглеждане на центъра на Карлови Вари, Колонада, Хотел Пуп и др.
Карлови Вари е най-прочутият курортен и фестивален град на Чехия, градът, в който блаженството на SPA процедурите се поднася с кралски финес от 600 години. Славата си дължи на горещите минерални извори, които са около 200 – най-голямата концентрация на лечебни минерални извори в света. Златният век на Карлови Вари е между 1870 г. и 1914 г. когато е най-модното място за почивка и развлечения, съперничи си единствено със Сейнт Мориц в Швейцария. Тук пристигат императори, царе, шейхове и аристократи, но и аристократи на духа, гении като Бетовен, Бах, Моцарт, Гогол и Тургенев. Това го превръща в сцена на бурен социален и културен живот. Гьоте, посетил курорта 13 пъти, нарича Карлови Вари „шахматната дъска на Европа”. Елегантните колонади, построени през XIX/XX в. са гордостта му и негова запазена марка. Оттук идва и наименованието „Градът на колонадите”. Всеки един от тези проветриви храмове, построени над изворите на лековитата вода, има своя история. Много от тях са в изящния стил ар нуво (сецесион) и са дело на двама виенски архитекти: Ferdinand Fellner и Hermann Helmer. Свободно време за обяд и пазаруване.
Посещение на завода за порцелан Мозер. При обиколката ще се запознаете с традиционните методи за производство на порцелан.
(Цена: 85 лева/ човек; Цената включва: транспорт, екскурзоводско обслужване на български език и входна такса за посещение на завода за порцелан Мозер).


5 ден: Закуска. Свободно време.
Срещу доплащане - Разходка с корабче с вкл. бюфет за обяд (Цена: 23 евро/ човек, в цената не са вкл. напитки).
Свободно време. Нощувка в Хотел Славия.

6 ден: Закуска. Отпътуване за Будапеща.
Срещу доплащане - Посещение на Сентендре (Цена: 10 евро/ човек).
Сентендре е малко градче, основано от сръбски градинари. Тук ще се потопите в неповторимия колорит на старинните дунавски градчета, можете да посетите множество сладкарници, ресторанти, бутици и сувенирни магазини. Посещение на "Музей на марципана". Към него ще имате възможност да посетите работилница и магазин, който предлага множество марципанени изкушения. В сладкарницата, която се намира в непосредствена близост, можете да опитате унгарския десерт Шамлой галушки и други произведения на унгарските майстори сладкари. Свободно време на пешеходната търговска улица с безброй много възможности за пазаруване на сувенири и подаръци. Посещение на "Музей на Коледата" - по желание, вход свободен. Отпътуване за Будапеща. Нощувка в Хотел Канада или подобен.

7 ден: Закуска.
Отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.