ЕКСКУРЗИИ
 
 
ПОЧИВКИ
 

Екскурзия до Кападокия - Вълшебна и Мистична

Кападокия- Вълшебна и мистична
Маршрут: София – Анкара – Кападокия – Коня – Бурса - София
6 дни / 5 нощувки
Транспорт: Автобус
 
Принтирай
 
ПРОГРАМА
 
 
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 
КАПАДОКИЯ

София – Анкара – Кападокия – Коня – Бурса - София


1 ден: София - Истанбул - Анкара - 1050 км.
Отпътуване от София в 5:00 ч. от пл."Александър Невски" по маршрут София – Пловдив – Хасково - Свиленград. Преминаване на граничните пунктове Капитан Андреево – Капъ Куле. Дневен преход.
Късно вечерта пристигане в турската столица Анкара– втория по големина град в страната. Настаняване в хотела.
Вечеря.
Нощувка.

2 ден: Анкара – Хатуша – Кападокия - 440 км.
Закуска.
Панорамна обиколка на града. Тя включва разглеждане на символа на Анкара - Цитаделата – най-старата част на града, Музей на анадолските цивилизации, колекциите включват експонати от времето на палеолита и неолита.Посещение на Мавзолея на Ататюрк , където е погребан „Бащата на Турската република”, възможност да се разгледа музейната сбирка от документи и предмети свързани с живота и дейността на великия турски президент.
Отпътуване за Кападокия.
Възможност за обяд в крайпътно заведение.
Спирка в Хатуша /200км. от Анкара/ древната столица на Хетската империя. Разглеждане на развалините на храма, складовете за хранителни запаси, Лъвовата врата, тунела и култовото средище с баралефите на хетските богове.
Настаняване в хотел в района на Кападокия.
Вечеря.
Свободно време за разходка в градчето.
Нощувка.

3 ден: Кападокия – Юргюп – Аванос – Гьореме - 90-100 км.
Закуска.
По желание – възможност за разходка с балон над Кападокия, едно от най-вълнуващите и незабравими изживявания в живота на човек. /Тръгване от хотела към 5:30, на разсъмване издигане с балона на височина 800 м. - разходката продължава около 1 час, деня за провеждане на мероприятието може да бъде сменен в зависимост от метеорологичните условия/.
Целодневна екскурзия в Кападокия . Екскурзията започва с посещение на долината Долината Дервент известна още като долина на въображението или Розовата долина. Свободно време за разходка в град Юргюп. Посещение на долината Долината Зелве(долината е осеяна със скални църкви и „вълшебни комини”, тя е една от най-ранното заселените и най-късно изоставени монашески долини в ). Екскурзията продължава в местността Паша багъ. Посещение на градчето Аванос , древната Ванесса, разположена на двата бряга на р. Казал ърмак („Червената река”, най-дългата река в Турция). Градът е известен заради грънчарството – занаят, зародил се по тези места още от времето на древните анатолийски племена хети.
Свободно време и възможност за обяд.
Посещение на традиционно грънчарско ателие. Разходка в Национален парк Долината Гьореме намиращ се в списъка на Световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО от 1985 г. Разглеждат се скалните светилища, уникално доказателство за силата на византийското изкуство и след иконоборческия период.
Възможност за посещение на крепостта Ючхисар – една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия, от чиито връх се откриват зашеметяващи гледки.
Завръщане в хотела.
Вечеря.
По желание – посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма. Менюто включва плодови салати, ядки и напитки местно производство - без лимит.
Нощувка.


4 ден: Кападокия - Каймаклъ - Коня - 265 км.
Закуска.
Отпътуване за Коня – религиозното сърце на Турция.
По пътя се разглежда един от най-големите и най-интересните подземни градове в района– Каймаклъ - датиран от второто хилядолетие преди новата ера. Той достига до около 80 м. дълбочина и е разположен на осем етажа под земята, съставен е от вкопани във вулканичните скали жилищни и обществени помещения свързани с тунели.
Посещение на живописния каньон Ихлара, където са запазени ранно християнски църкви и параклиси от 5 век, издълбани в скалите от двете страни на каньона и изписани с фрески датирани около 12 век.
Пристигане в Коня и настаняване в хотел.
Свободно време за разходка в централната част на града.
Вечеря.
БОНУС! Посещение на традиционен за събота вечер ритуален спектакъл с танци на Дервиши в Културния център на Мевляна.*
Нощувка.

5 ден: Коня – Бурса - 495 км.
Закуска.
Посещение гробницата на ислямският философ Мевляна Джелаладдин Руми от ХІІІ век. Създател на учението и ордена на въртящите се Дервиши - търсещи любов, толерантност и познание, чрез практиката на въртене - изпадайки в подобно на транс състояние.
Отпътуване за Бурса. Градът е изпълнен с градини и паркове и често е наричан „Зелена Бурса“.
Настаняване в хотел.
Вечеря.
Нощувка.

6 ден: Бурса – София - 740 км.
Закуска.
Разглеждане на забележителностите на Бурса- най-голямата джамия - Улу Джами - с 20 блестящи малки купола и забележителен шадраван (фонтан) във вътрешната и част. Разглеждане на етнографският комплекс и панорамната площадка Топхане, където се намират гробниците на първите османски владетели Осман и Орхан Бей.
Отпътуване за България.
Пристигане в София късно вечерта.